Tények, a Légirendészet Balatonba zuhant MD 500 E típusú helikopterének ügyében

Az elmúlt években számos közösségi platform jelent meg, ezzel együtt megjelentek a „hétköznapi szakértő” okoskodó, rosszindulatú felhasználók, hozzászólók is. Jobban belegondolva, ezek a közösségi platformok tovább fokozták a magyar társadalomban meglévő tudatlanságot, ostobaságot, rosszindulatot, néhány kivételtől eltekintve. A Légirendészeti Parancsnokság McDonnell Douglas gyártmányú, MD 500 E típusú Balatonba zuhant helikoptere körül fontos néhány dolgot tisztázni, mert a fent említett közösségi platformokon, eltorzított, téves információk kerültek leírásra a felhasználók által. Első körben tisztázzuk a helikopter típus körüli félreértéseket. A Hughes gyártó 1967- ben mutatta be a típust, melyet az utódvállalatok, jelenleg az MD helicopters napjainkban is gyárt. Az 500- as helikopter sorozatnak 500C, 500D, 500E, 530F típusai vannak.

Fotó: Ned Dawson / Hughes 500 C, Hughes 500 D, MD 500 E

A típusok több tekintetben (hajtómű teljesítmény, rotoragy, rotorlapátok száma…) eltérnek egymástól, viszont az alapkonstrukció ugyanaz. Az elmúlt 56 év alatt több mint 5000 db helikoptert gyártottak a típusokból, polgári- katonai felhasználásra. A típus a világ minden pontján megtalálható, szélsőséges körülmények között is kiválóan üzemeltethető. Az 500- as helikoptercsalád a valaha készült legjobb helikopterek közé tartozik, amire egyértelmű bizonyíték, hogy mai napig gyártják, és vásárolják a helikoptert megbízhatósága, sokoldalúsága, gazdaságos és könnyű üzemeltetése miatt.

Helikopter típus után tisztázzuk a Légirendészeti Parancsnokságot ért vádakat is, miszerint a helikoptereik állapota, karbantartása nem megfelelő. Több alkalommal sikerült bent járnom a légirendészet bázisán, ahol rendet, és maximális szakszerűséget tapasztaltam. A helikoptereket folyamatosan karbantartják, ellenőrzik, figyelemmel kísérik.

Fotó: Forró Ádám / McDonnell Douglas MD 500 E / R  503 

A balesetet követően a pilóták is kaptak hideget-meleget egyaránt. Helikopteres repülésben jártas emberek, illetve szakemberek egyaránt megállapíthatják a balesetről készült felvételeket látva, hogy a farokrotorral összefüggő meghibásodást, és az abból kialakult vészhelyzetet, a pilóták a vészhelyzeti protokollnak megfelelően, a lehető legszakszerűbben kezelték.

Összeségében van egy megbízható helikopter típus, ami az MD 500 E, illetve van egy szakmai szempontok alapján, szakszerűen működő Légirendészeti Parancsnokság, megfelelő szakmaisággal bíró pilótákkal, de mindez nem zárja ki a meghibásodásokat, amit pilóták legjobb tudásuk szerint kezeltek, és ennek köszönhetik az életben maradásukat is.

Szerző: Batki Zoltán I 2023.09.18.

Hírek- Cikk ajánló 

Repülőnapokon a Forgószárny Kft. Mil Mi 2 helikoptere

Repülőnapokon a Forgószárny Kft. Mil Mi 2 helikoptere

Imreh Lajos a Forgószárny Kft. főpilótája és ügyvezető igazgatója Mil Mi 2 típusú helikopterével 2023 nyarán is számos rendezvényen, repülőnapon vett részt. Különböző helyszíneken, látványos, precíz dinamikus bemutató repüléseket láthattunk a főpilótától.