Két darab Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség helikopter flottája

2023 december 4- én ismételten két Airbus H225M típusú helikopter érkezett az MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára. A helikoptereket a világ legjobb helikoptereit gyártó francia Airbus gyártotta a Magyar Honvédség speciális igényeinek megfelelően. A honvédség összesen 16 db H225M típusú helikopter rendelt, melyből hat helikopter már megérkezett Magyarországra és hadrendbe álltak.

Fotó: HM ZRÍNYI / honvedelem.hu

Az Airbus H225M típusú közepes szállítóhelikopternek 324 km/h a maximális sebessége, utazósebessége 262 km/h. Maximális hatótávolsága 857 km, szolgálati csúcsmagassága 6095 m. A helikopter személyzete három fő, ugyanakkor egy fővel is repülhető. Fontos megemlíteni, hogy a típus összesen 28 fő szállítására alkalmas. A Haderő fejlesztési program keretében a Magyar Honvédség Airbus H225M flottájának nagyobb része csapat- és teherszállító feladatokat fog ellátni, miközben több gép integrált fedélzeti fegyverrendszerek alkalmazásával bevethető lesz gyengén páncélozott harcjárművek ellen.

Fotó: HM ZRÍNYI / honvedelem.hu

Szerző: Batki Zoltán I 2023.12.08.

Hírek- Cikk ajánló 

Repülőnapokon a Forgószárny Kft. Mil Mi 2 helikoptere

Repülőnapokon a Forgószárny Kft. Mil Mi 2 helikoptere

Imreh Lajos a Forgószárny Kft. főpilótája és ügyvezető igazgatója Mil Mi 2 típusú helikopterével 2023 nyarán is számos rendezvényen, repülőnapon vett részt. Különböző helyszíneken, látványos, precíz dinamikus bemutató repüléseket láthattunk a főpilótától.